Ház körüli kőműves munkák

Kert körüli kőművesmunkák

Kertünk látképét nem csak a növényzet elrendezése, típusa határozza meg. A kert jelentős részét képezik a többi elemek is, például a kerti bútorok, a szerszámos faház, az oda vezető járda a terasz és sok más tárgy. Ahhoz, hogy a kerti összkép megfelelő legyen, a növényültetés és a füvesítés mellett, nagy hangsúlyt kell fektetni a ház körüli kőműves munkákra is. Az igényesen kialakított járda, kerti tipagő sokat nyomhat a latba.

Lássuk, milyen kiegészítő munkák vannak még, melyekkel egyedivé és harmonikusabbá tehetjük kertünket

Szegélyépítés

Az ágyásszegélyek kialakításával egyedi design-t adhatunk kertünknek. A szegélyépítés alatt különböző kialakítású és mintázatú kerti betonszegélyeket alkalmazhatunk. A szegélyeket leginkább térelválasztásra használjuk, pl. a fenyőkérget elválaszthatjuk a fűtől, de akár a kavicságyást is elválaszthajuk az előző kettőtől. A szegély előnye, hogy stabilan megtartja a földet, így bátran fel lehet tölteni az elkerített részt.

Térkövezés, különböző térkőburkolatok kiépítése

Kerti tipegő kialakítása Kertünkben a járdát, illetve a nagyobb területeket térkővel is kialakíthatjuk. Napjainkban ez egy közkedvelt burkolási mód. Térkő készítésnél először betonszegélyt építünk, majd következik a tükörkészítés (az ágyazat kiszedése). Ezután kialakítjuk a teherhordó felületet (ez lehet beton vagy murva, azonban nehéz igénybevétel esetén ajánlott betonból, normál használat esetén elég a murva). A teherhordó felületet le kell tömöríteni. Ezt követően 2-4 cm sóderágyat viszünk fel, amit elegyengetünk. A térkő lerakása ezután következik, melyet végül fugázni kell (homokkal).

Betonjárdák, lépcsők készítése

Általánosabb megoldás a kerti közlekedés biztosítására a betonjárda készítése. Betonjárdáknál először a tükörkészítéssel kezdünk, majd ágyazat készítés következik. Ezt követően ki kell zsaluzni a betonozni kívánt területet, majd kezdődhet a betonozás.

Kerti tipegő készítése

A kertépítések alkalmával számos alkalommal kérnek sóderágyba ágyazott különálló beton tipegőt, amely hangulatos, városi légkörtől elrugaszkodott megjelenést biztosít a kertnek. Áltaban ezek előre kiöntött formák, gyártóknál lehet vásárolni őket, majd kedvünk szerint elhelyezhetők a kertben. Lépcső, kerti tipegő, terasz, kocsibejáró betonozásánál min 10 cm vastagságú betonréteg ajánlott, alá ágyazatot kell készíteni (murva 0-20-as frakciójú murva), amit alaposan tömöríteni kell. Terasz általában már szokott lenni, mert a házzal együtt építik. A lépcsőt először fel kell zsaluzni, vagy zsalukőből, előre gyártott beonelemekből építjük fel, amit térkő, illetve csempe burkolattal borítunk be.

Füves parkoló, gépkocsi nyomsáv megerősítése gyepráccsal

A rétegrend, murva -sóder –gyeprács. A gyeprács zöldfelületnek számít, ezért olyan helyeken ajánlott, ahol a telkeken meg van szabva, hogy hány százaléka beépíthető és ezt a százalékot már elérték, tehát, ha a jogszabályok miatt már nem lehet egy beton parkolót építeni, ezt meg lehet oldani gyepráccsal. A gyeprácsnak öntözés mindeképpen szükséges, akár kiépített öntözőberendezés mellet, ugyanis e nélkül a gyep nyáron besárgul. Nagy igénybevétel esetén (sok auto jár) nem ajánlott, mert kikopik a fű, ahol parkolnak ott pedig a kocsik által leadott hő öli ki a füvet. Tehát olyan helyekre ajánlott inkább, ahol kevésbé van igénybe véve.

Egyéb kert munkálatok

kert és udvar díszkivilágítása

kerti kiskonyha, tűzhely, szalonnasütő, bográcsozó hely, grillező építése

árnyékoló szerkezetek, pergola, lugas, szaletli, növénytartók telepítése is megoldható külső cég segítségével