Kertgondozás

A növények elültetése csak a kezdet. A növények nőnek, igénylik a folyamatos törődést és a gondozást: a metszést, fűnyírást, a gyomok eltávolítását, a növényápolást rendszeresen el kell végezni, hogy kertünk kinézete ne romoljon.

Alkalmi kertgondozás

Alkalmi kertgondozáson értjük azt amikor valaki maga gondozza a kertjét, viszont vannak munkák amikhez nincs esetleg megfelelő szerszáma, szakértelme. Ilyen munkák például gyomlálás, permetezés, metszés, vagy akár a sövényírás.

Folyamatos kertfenntartás

Ez adott teljes szezonra vonatkozik. Általában ennek időtartalma márciustól decemberig. Ebben az esetben igénytől és évszaktól függően heti rendszerességgel látogatjuk kertjét. Minden alkalommal füvet nyírunk, gyomlálunk, és megcsinálunk minden olyan munkát amit a kert követel.
Tudjon meg többet a kertfenntarásról >>

Kora tavasz munkák

metszések , ifjítások. Ezt a munkát időjárástól függően érdemes március – április hónapban még a növények nedvkeringésének megindulása előtt elvégezni. E munkafolyamat igen fontos egy kertben hiszen a metszéssel a növény maga is erősödik, továbbá így lehet a növény növekedését, és helyzetét is befolyásolni.
Metszések után egy alapos lemosó permetezés következik. A permetezéssel a metszések nyomait fertőtlenítjük, tovább védekezünk azon kártevők ellen is amik „túl élték” a téli fagyokat. Fontos, hogy a permetlé lehetőleg tartalmazzon rezet és olajat is, hogy ne csak a gombásosodás ellen, hanem a rovarkártevők ellen is védekezzünk. Amennyiben enyhe tél volt, vagy a növény állapota úgy kívánja, a lemosó permetezést 2 – 3 alkalommal ismételjük meg. Április- májusra a fű is kezd lassan magához térni. A fű kezelését gyepszellőztetéssel kezdjük, vagyis gép segítségével eltávolítjuk a tél nyomait. Az elszáradt, elhalt gyenge fűcsomókat kitépkedjük, és a késeknek köszönhetően fellazítjuk a gyökérzóna környékét is. A gyepszellőztetés végeztével gondoskodnunk kell a tápanyag utánpótlásról. Több féle – fajta lehetőség is szóba jöhet, de az egyszerűség és az ésszerűség végett próbáljunk tartós hatású műtrágyát választani. A tápanyag kijuttatásánál figyeljünk a kiszórt mennyiségre, és annak egyenletes elosztására. Az egy helyen összegyűlt trágyának égető hatása van.

Őszi munkálatok

Falevél szedés és az öntözőberendezések víztelenítése. Miután a falevél folyamatosan hullik,, ezért a kertgondozás minden alkalmával szedni kell. Az öntözőrendszer víztelenítését nagy teljesítményű kompresszorral végezzük, hogy egy csepp víz se maradjon a hálózatban.

fűnyírás - Kertgondozás
- fűnyírás | Kertgondozás -

Fűkaszálás

A kaszálást minél hamarabb el kell kezdeni, hogy az allergén gyomnövények ne erősödjenek meg.
A fűkaszálásról bővebben...

Fűnyírás

Gyepfelülettől függően fűnyírótraktorral, vagy sima benzin motoros fűnyírókkal dolgozunk. Fűnyírás előtt a fűszegélyeit szegélynyíróval lenyírjuk, hogy az ágyások mentén se maradjon magas a fű. Egy rendezett kert elengedhetetlen kelléke a szép fű. Ehhez hozzáértő emberre , heti fűnyírásra, és folyamatos tápanyag utánpótlásra van szükség. Fontos a folyamatos nyírás, nem szabad magasra hagyni. Magasabb fű alacsonyabbra vágása esetén a fű besárgul, nem szép látvány több héten keresztül. Ez idővel visszazöldül, de a fű nem szereti az efféle sokhatást.

Favágás

Vágunk mindent a nagy fától a kis fáig. Amennyiben a hely engedi döntjük a fát, ha nem akkor mászunk. Fontos felméréskor, hogy a fa mennyire megközelíthető, illetve annak ágai rálógnak e távvezetékre, vagy épületre. Tuskó kiszedést, és zöldhulladék elszállítást is vállalunk. Fakivágásról bővebben itt olvashat!