Örökzöldeink tavaszi ápolása

örökzöldek gondozása

Tujáink megfelelő gondozása, ápolása nem mindig bizonyul egyszerű feladatnak. Legalább éves szinten, mondjuk tavasszal, végezzünk egy mindent átfogó vizsgálatot, a gyökérzettől kiindulva egészen az örökzöld csúcsáig. Erre azért van szükség, mert a tujáknál nem könnyű észrevenni a kialakuló félben levő betegségeket. Ezek észrevétele és beazonosítása fontos dolog, ugyanis akár a tuja teljes pusztulásához vezethet.

a tuják rendszeres ápolásával zöldellő kert érhető el Az átvizsgálást érdemes a gyökérzetnél kezdeni. Amennyiben a növény nincs körbeszórva semmivel, csak sima termőföld veszi körül, érdemes lehet azt egy kissé átkapálni, a gyomokat eltávolítani, hogy a tuják több oxigént vehessenek fel. Megpróbálkozhatunk a kártevők utáni kutatással is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint véletlen szerűen leásni a gyökérzet környékén. Ilyenkor leginkább lótücsök, illetve pajor után keresgéljünk, mivel ezen kártevők előszeretettel fogyasztják a tuják gyökereit. A megrongálódott gyökérzet pedig víz és tápanyaghiányt eredményezhet a növényben.

A törzsek és az ágak tisztítása

A gyökérzet után következhet a törzsek átvizsgálása. Itt bogarakat, penész foltokat, illetve elhalt leveleket keressünk, melyeket a lehető leggyorsabban távolítsunk el. Mikor a minimum napi hőmérséklet már jóval 0OC fok felett marad, át is moshatjuk a tujáinkat. Ezt ajánlott nagynyomású mosóval végezni, de ha nincs kéznél ilyen, akkor a slagg is megteszi. Ügyeljünk rá, hogy a növényeket fentről lefelé locsoljuk, és a belső ágakat jól mossuk át. Próbáljunk meg minden elhalt, barna levelet kimosni az ágak közül, de mindeközben vigyázzunk, nehogy mi törjünk le ágakat, kárt téve ezzel a tujában.

Az átmosás alatt a növények jókora vízmennyiséghez jutottak. Ilyenkor várjunk pár napot, hogy a víz felszívódjon, majd végezzünk el a tujákon egy Réz-Kén keverékből álló lemosó permetezést, amely óvja a növényeket a gombáktól és az atkáktól. A lemosó permetezés kivitelezését úgy időzítsük, hogy száraz idő legyen a permetezést követ 12-24 órában.

Ahhoz, hogy tujáink egész évben csodálatos, zöld környezetet nyújtsanak kerti időtöltésünkhöz, évente 2-3 alkalommal biztosítsuk számukra a megfelelő tápanyagellátást. A tápanyagok pótlására leginkább a műtrágyát ajánljuk, amely nitrogén szegény, ezen felül használjunk még kálcium, magnézium, réz és mangán keveréket.