Cserepes növényeink teleltetése

Az ősz végével számos kerti feladat vár még ránk. Növényeinket fel kell készíteni a télre, hogy a tavasz beköszöntével sértetlen formában tündököljenek újra. A fűnyírást nyugodtan időzíthetjük úgy, hogy gyepünk hosszabb fűszálakkal vészelje át a telet. Nyugalom, nem kell attól tartanunk, hogy a tavaszt fűkaszálással kellene kezdenünk, ugyanis a fű növekedés télen jócskán lelassul. Azonban a hosszabbra hagyott fűszálaknak köszönhetően jobban elviseli a fagyokat. A cserepes növényeinkkel ennél még körültekintőbben kell eljárnunk.

Mivel a cserepes növények esetében kis mennyiségű föld veszi körül növényeink gyökérzetét, a fagyos időszak könnyen elfagyaszthatja azt, ami a növény pusztulásához vezet, mivel az átfagyás következtében növényünk víz- és tápanyag felvétele megszűnik.

Célszerű tehát az első fagy beállta előtt gondoskodni a mozgatható növényeink megfelelő környezetbe helyezéséről. A kisebb, növényeket mindenképpen fagymentes, napsütötte helyre mozgassuk át.

A növények előápolása, áthelyezése

A teleltetés megkezdése előtt ajánlott a növényeket visszametszeni, ezáltal helytakarékosabbak lesznek, és nem hajtanak tovább. A nagyobb terjedelmű, fásodó szárú nyövényeink (mint pl. a leánder) ágrendszerét is ritkítsuk meg és az áthelyezésre szánt örökzöldeket is vágjuk formára.

A növények téli gondozása

Ügyeljünk arra, hogy a helyiség, ahova növényeinket helyeztük el télre, 5 és 15 fok közötti hőmérsékleten mozogjon. Növényeink téli vízigénye alacsonyabb, mint a meleg hónapokban. Általában elég őket kéthetente megöntözni. Ez alól kivételt képeznek az örökzöldek és a bambuszok, melyeknek nagyobb a vízigényük. Ha nem biztos benne, hogy a növénye mennyi vizet igényel, egyszerűen kontrolálhatja a vízellátást. Hetente ellenőrizze a talajfelszín nedvességét, melyből megtudhatja, hogy milyen gyorsan használja fel a növény a vizet. A teleltetés alatt a pajzstetvek, a levéltetvek és a liszteskék könnyebben megtámadhatják a növényeket. Az ilyen típusú kártékony vendégek ellen használhatunk Bio-Sect-tet.