Téli madáretetés madáretetővel

madarak téli etetése madáretetővel A hideg beköszöntével számos madárfaj elhagyja hazánkat, azonban vannak akik maradnak és megpróbálják átvészelni a telet. Az itt maradt szárnyasoknak számos megpróbáltatással kell szembenézniük az akár 6 hónapig is eltartó hideg miatt, ezért kiemelten fontos, hogy segítsük őket táplálékuk beszerzésében és a vízpótlásban.
Az etetők hatalmas segítséget nyújtanak a madaraknak, megkönnyítik a táplálék utáni keresgélést. Azonban jó ha tudjuk, hogy az etetők létrehozásakor nagy felelősséget vállalunk a téli hónapokra. Ha már valaki kialakít egy madáretető helyet, akkor azt egész télen biztosítania is kell a madarak számára. Folyamatos utánpótlás és rendszeres ellenőrzés szükséges, ugyanis a megszokott lelőhely megszűnésével az addig oda járó madaraink akár el is pusztulhatnak. Érdemes tehát ezt is figyelembe venni a madáreleség kihelyezésénél.

Aki egy kicsit is előrelátó, az már a tavaszi/ őszi kertrendezési munkálatok alatt kialakíthatja a madáretető helyét egy fán, de akár egy saját oszlopot is állíthat neki, melyre felhelyezi az etetőt.

A madáretetés ideje

Az első etetést az első fagy beálltával érdemes is elkezdeni, hogy madarainknak legyen idejük megtalálni a biztonságos eleséglelő helyet. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha már elkezdtük az etetést, akkor a tavaszi olvadásokig abba ne hagyjuk, ne kockáztassuk madaraink életét. A madaraknak napi szinten szükségük van a magvakra és a zsiradékra, hogy átvészeljék az esti hideget, ezért fontos, hogy a megszokott helyen folyamatos utánpótlás legyen.

A madarak hamar hozzászoknak az etetőhelyek kecsegtető kínálatához, ha rendszeresen létesítünk téli etetőt, akkor számíthatunk rá, hogy ugyan az a kismadár évente felkeres minket táplálékra számítva.

Mit adjunk a madaraknak?

A madarak téli eleségeit három csoportra bonthatjuk, melyeket ajánlott együtt kitenni az etetőkbe. A madarakat etethetjük sótlan, nem pirított fekete napraforgóval, melynek magas az olajtartalma. Még ínycsiklandóbb elegyet alkothatunk, ha a napraforgó magokat összekeverjük más apró szemű magvakkal, mint pl. a köles. Az ilyen keverékek egyben is megvásárolhatók. A boltokban papagáj és pinty magkeverékként találhatjuk meg őket.

A magvak mellett az állati zsiradék is nagyon fontos a madarak számára. Ehhez használhatunk sótlan szalonnát, faggyút, vajat, illetve lágyabb sajtokat. De a boltban vásárolható cinkegolyóval biztosan nem lövünk mellé.

Végezetül a madarak nagy kedvencéről sem feledkezhetünk el, a gyümölcsökről. Télen kiváló választás az elvermelt alma, melyet felszeletelve kitehetünk madárkáinknak.

Ez a három eleségfajta együttesen kihelyezve kielégíti minden madár táplálékigényét, azonban jó pár olyan dolog is létezik, amit nem ajánlott kitenni a madáretetőbe, mint pl. a kenyér, amely vízi madarak számára kiváló alkalmi eleség, azonban énekes madarainkra káros hatással van.