Kertrendezés és annak menete

Az elhanyagolt, megúnt kertek arculatának megváltoztatását kertrendezéssel valósítjuk meg. Ilyenkor, kertrendezés alkalmával egy teljes tisztítási procedúra, növény szelektálás, a terep átrendezése és az új növények kihelyezése történik

Első lépés - gyomírtás

A teljes terület vegyszeres gyomírtása javasolt. Ez a munkafolyamat minden évelő és egy nyári gyomnövényt kiírt, aminek levelére került. Kihangsúlyoznám, hogy fás szárú növényeknél ez nem tartós megoldás, hisz csak a leveleit perzseli le, ami a későbbiek folyamán újra hajt. A vegyszer hatásideje időjárástól függően 7-21 nap.

A kertrendezés második lépése - szelektálás

A kertrendezés alkalmával, a régi, megunt növények kivágása, visszametszése, igény szerint a megmaradt tuskók kiszedése zajlik. A tuskók kiszedése azért is fontos, mert vannak növények melyek gyökérről, vagy esetlegesen gyökér darabkáról is képesek újra hajtani nem kis bosszúságot okozva, hisz ki az, aki az „új” kertjében a régi kert gondjaival szeretne találkozni?

Harmadik lépés - a kert átrendezése

A durva tereprendezés. E munka folyamán földmunkagépekkel kialakítjuk a kívánt terepszinteket, behordjuk a termőföldet stb. A gépek után, és azon helyeken ahova nem fértek be ott kézzel alakítjuk tovább a földfelszínt. Ha a durva tereprendezés nem indokolt, úgy a legyomírtózott területet talajmarózással készítjük elő, majd a kiforgatott csomókat kigereblyézzük.

Negyedik lépés - kerti elemek és öntözőrendszerek

Ebben a fázisban kialakításra kerülnek a kertiszegélyek, támfalak és az öntözőberendezés telepítése. Az öntözőrendszer elkészültével biztosra mehetünk, hogy füvünk zöld lesz, és növényeink nem száradnak ki.

Ötödik lépés - növények kiültetése

A kerti elemek kihelyezése után kiültetjük az évelőket, bokrokat, fákat.

A kertrendezés végső lépése

Végső soron következik a füvesítés, illetve a gyepszőnyeg lerakása, Fontos, hogy a frissen vetett, vagy lerakott fűre nem ajánlatos rámenni!

Füvesítés a kertrendezés alatt

A szép fű elengedhetetlen kelléke a sok víz, a napsütés és a folyamatos tápanyagutánpótlás. Füvesítéskor figyelembe kell venni az adott hely elhelyezkedését ( északi – déli .. ) A fű bármennyire is árnyéktűrő, nem szereti a mélyárnyékot. Vetés után bőséggel kikel, de utána szépen lassan kikopik és erre nincs tuti recept. Fontos még a talaj minőségét is megvizsgálni. A fű nem szereti a kopott , vagy sziklás talajt. Amennyiben kertjében a föld ilyen, úgy a kertrendezés alatt mindenképpen gondolni kell a jelenség megszüntetésére pl. termőföld terítésére. Talajszerkezet javítására ajánlom a homokot, földdel keverve. A termőföld sosem gyommentes, és idővel kezelésekkel javítható. Itt különbség van a vetett fű és a gyepszőnyeg között. A gyepszőnyeg nem, vagy sokkal lassabban gyomosodik, míg vetéskor minden mag ( fű és gyom mag ) egyszerre kezd növekedni.

A fűmag vetésének folyamatai:

 • Gyomírtózás:

  A kertrendezés ezen munkafolyamatánál vegyszerek segítségével pusztítjuk el a már öreg, „csúnya” füvet, illetve a közöttük növekedő gyomokat. Fontos megemlíteni, hogy ezek a szerek csak azon növényekre hatnak, amiknek levelére rá tudnak tapadni. Várakozási idő: 1-3 hét.
 • Talaj előkészítése:

  a területről elsőnek az elhalt növényeket kell eltávolítanunk. Ezt, ha a terület mérete engedi kistraktorral, amennyiben nem, úgy rotációs kapával végezzük. A talajt fel kell „darálni”, utána pedig a nagyobb rögöket, köveket és az elhalt növényi részeket ki kell gyűjteni.
 • Öntözőrendszer telepítése:

  Ha szép füvet szeretne, akkor elengedhetetlen a folyamatos és egyenletes öntözés. Vetés után kb 2-3 hétig (időjárástól függően) gyakori rendszerességgel kell öntözni, ami napi 2-3 alkalmat jelent minimum.
 • Finom tereprendezés:

  Ez már közvetlen a fűmag vetése előtti munkafolyamat. Elrendezzük a kisebb nagyobb gödröket, és kigyűjtünk minden olyan rögöt, aminek átmérője nagyobb mint egy átlagos gereblye foga.
 • Fűmag vetése és annak bedolgozása:

  A gondosan előkészített talajba magvető géppel ( az egyenletes vetés érdekében) elvetjük a fűmagot. Fontos, hogy vannak „starter” trágyák, melyek segítik a fűmag erőteljesebb és gyorsabb növekedését, így használatuk mindenképp javasolt.

A fűmag vetése után a területen járni nem szabad!

füvesítés - Kertrendezés
- füvesítés | Kertrendezés -

Növényültetés:

Tavasszal és ősszel lehet kapni szabad gyökeres növényeket, amiknek az ára kedvezőbb, mint a nyári időszakban kapható kontérneres növényeké. Ebből kifolyólag a konténerest egész évben lehet ültetni, a szabad gyökerű/földlabdás növényeket csak lombhullás után vagy rügyfakadás előtt lehet telepíteni. Mert ekkor van a vegetációs időszak. A fák és cserjék ültetésénél nagyon ajánlott a komplett talajcsere. Ez azért fontos, hogy a növény könnyen gyökeret tudjon ereszteni és a friss föld tápanyagban gazdagabb is. A kiültetett növények karózása igény szerint történik ( intenzív, szél fújta területeken pl.).

Fontos az állandó öntözés: csepegtető (egy cső, ami 33 cm-ként perforált, csöpög a víz belőle, óránként 2 liter, van fold feletti és fold alatti rendszer) vagy öntözőgomba (1-10 l/ óra hasonló, mint a csöpögtető, csak több vizet tudsz kijuttatni rajta)

Fontos a metszés: tavasszal és ősszel. Az erősebb metszéseket lombhullás után, rügyfakadás előtt érdemes elvégezni, az alakformáló (nyári metszést) az év bármely időszakában.

Fontos a tápanyag utánpótlás: Érdemesebb műtrágyát használni a hosszabb tartó hatása miatt, általában a növény magassságához kell mérni a mennyiséget. Az évelőkkel nem kell foglalkozni, mert igénytelenek, évente egyszer virágoznak, télen visszahúzódnak. Csepegtető bőven elég nekik öntözés szempontjából.

Egy nyári növények, ágyások kialakítása: nagyon sokat virágzanak, viszont több törődést igényel, pl. hetente kétszer kell folyékon trágyát használni (pl. substral) Hagymás növények: Általában ősszel kell ültetni őket, de vannak kivételek (pl kardvirág), fontos az elvirágzás után a földből való kiszedés. Minden növény ültetéséhez érdemes szakember tanácsát kérni, hogy milyen növényt hová lehet ültetni, hogy a kert sajátosságaira mi illik

Gyepszőnyeg telepítés

A kertrendezés végső stádiumának drágább, viszont szebb és tartósabb megoldása. Házi körülmények között szinte az ilyen minőségű gyepfelület elkészítése lehetetlen. 2 fajta létezik ebből: Az egyik a gyepszőnyeg, amit tekercs formájában szednek fel, a mérete pedig 50cm széles és 200cm hosszúságú. A fűhöz kapott talajvastagság: 1 – 2 cm. Másik fajtája a gyeptégla. Ennek mérete általában 40cm x 60cm és a termőföldréteg 3 – 5 cm.

  Gyepszőnyeg telepítéssel kapcsolatos munkálatok:

 • Gyomírtózás:

  ennél a munkafolyamatnál a kertrendezés alatt, vegyszerek segítségével pusztítjuk el a már öreg, vagy csak „csúnya” füvet illetve a köztük növő gyomokat. Fontos tudni, hogy ezek a vegyszerek csak azon növényekre vannak hatással, melyek levelén megtapadnak. Várakozási idő: 1-3 hét.
 • Talajelőkészítés:

  elsőként a teljes terület elhalt növényzetét távolítjuk el. Amennyiben a terület méretei megfelelőek kistraktorral, ha nem, akkor rotációs kapával csináljuk. A talajt fel „daráljuk”, azután pedig a méretesebb rögöket, kavicsokat, valamint az elhalt növényeket kigyűjtjük.
 • Öntözőrendszer telepítése:

  Amennyiben gyönyörű füvet szeretne kertjébe, elengedhetetlen a rendszeres és egyenletes öntözés. A vetést követően kb 2-3 héten keresztül (időjárás függően), sűrűn kell öntözni. Ez napi minimum 2-3 alkalom.
 • Ezen munkálatok végeztével már guríthatjuk a gyepszőnyeget.

Telepítés után 1-2 héttel teljesen használható!

Sziklakert építés

Kertünk egyik legdekoratívabb eleme a sziklakert. A kertrendezés alkalmával ennek az elemnek a kialakítására nagy figyelmet kell fordítani.
Szikalkert építési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat...

kertrendezés gyepszőnyeg telepítéssel