Sziklakert építés

Igazán szép és természetes sziklakertet fénnyel teli, napos kert részen tudunk építeni, mivel az ideális sziklakerti növények igénylik a fényt és a meleget.

A Sziklakert építés menete

A sziklakert építése a kő fajtájának kiválasztásával kezdődik. Több szín van, fehéres, rózsaszín, szürke, vörös, fekete stb. Ezen színek fogják meghatározni a végképet. Egy igazi sziklakertbe szárazságtűrő, vagy apróbb évelő növényeket szoktak ültetni. Ezen növények jó tulajdonságai, hogy kevesebb gondozást igényelnek, kisebb a víz igényük, és nagyobb a növény fajta választék. Épp ezért lehet úgy ültetni őket, hogy egész évben legyen mi virágozzék.

A sziklakert építés során számításba kell venni a helyi adottságok mellet azt is, hogy ahova sziklakertet szeretnénk telepíteni, az a terület elbírja annak súlyát is. Mikor ezeket felmértük, jöhetnek a nagyobb sziklák és kövek. Ezek elhelyezését súlyánál fogva általában daruval szoktuk a helyére emelni. Ezek lesznek a sziklakert alapjai, „tartóoszlopai”. Ezek helyét gondosan elő kell készíteni. Mikor ezen kövek a helyükre kerültek, a körülötte lévő földet nagyon alaposan tömöríteni kell. A nagy sziklákra, vagy közé kerülnek majd a kisebb nagyobb kövek, melyek elhelyezésével már a beültetendő növények helyeit alakítjuk ki. Természetesen ezen kövek elhelyezését követően is nagyon fontos a tömörítés. A sziklák elhelyezésével az építő munka véget is ért, kezdődik a szépítés. Ezen sziklakert építési munkafázis alatt a növények telepítését, az esetleges kőzúzalék terítését értjük.

Sziklakert építéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

sziklakert építése budapesten

Sziklakertes növények és kiültetésük:

Általában szárazságtűrő, javarészt évelő növények ültethetőek, a méretből kifolyólag. Igény szerint az autmatikus öntzése mikro szórófejekkel megoldható. A sziklák közötti réseket fel lehet tölteni apró kavicsokal, fenyőkéreggel (van nagy szemű, apró szemű és vegyes) Az apró köveket, a kőzúzalékot és a sziklakert köveit különböző színekben lehet beszerezni különböző kőlerakatokból. Általában igény szerint az illető pénztárcájára szabva hozzuk ki a sziklakertet.

Sziklakert építés - Kertrendezés
- Sziklakert építés | Kertrendezés -

A sziklakert építés egyik legfontosabb része a megfelelő sziklakerti növények kiválasztása. A tökéletes választáshoz előbb fel kell mérnünk kertünk adottságait, az átlagos hőmérsékletet és a nappali fényviszonyokat, mivel ezek a tényezők nagyban befolyásolják a sziklakert és a rá ültetett növények élettartamát. Ha a felépített sziklakert egész nap a tűző napon van, kiemelten fontos, hogy a rá telepített növények kiválóan bírják a napsütést, ne égjenek ki. Az ültetendő növények megválasztását nagyban befolyásolja a talaj tulajdonsága is.

A sziklakertbe minél változatosabb, színes és méretben is változó növényeket érdemes összeválogatni, ugyanis ezzel fokozzuk a természetes, változatos megjelenést. Sokan kérik, hogy fűszernövényeket ültessünk a sziklakertbe, melyeket a konyhában is hasznosítani tudnak, ezáltal extra funkcióval szolgálhat a sziklakert, általában pedig a kövirózsa, pozsgások, és egynyári vagy évelő növények alkotják a sziklakert növénypopulációjának nagy részét.

A sziklakertet építhetjük a kert közeppontjába, lejtőre, rézsuba, illetve lehetséges a kőfalba való bépítés is.